Μάλιστα, δεν χρειάζεται να ασχολείστε με κάποιο άθλημα ή να γραφτείτε σε ένα γυμναστήριο. Ακόμη και ένας απλός περίπατος θα σας ευνοήσει σημαντικά.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της άσκησης;
- Ενδυναμώνονται οι μυς: Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της μυϊκής δύναμης, της αντοχής και της συνολικής φυσικής κατάστασης.
- Βελτιώνει τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης: Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτιώνει τον έλεγχό της, μειώνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών όπως εγκεφαλικό και καρδιαγγειακά επεισόδια.
- Μειώνει το επίπεδο των λιπιδίων του αίματος: Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, κάνοντας την καρδιά μας πιο δυνατή και υγιή και μειώνοντας την πιθανότητα καρδιαγγειακών προβλημάτων.
- Ο ασθενής κοιμάται καλύτερα: Η τακτική σωματική δραστηριότητα βελτιώνει την ποιότητα και διάρκεια του ύπνου μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ενισχύεται η διάθεση του ασθενούς, να βελτιώνεται η γνωστική του λειτουργία και η συνολική του ευεξία.
- Γίνεται καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους: Η άσκηση συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους ή την επίτευξη στόχων απώλειας βάρους, αυξάνει τη δαπάνη θερμίδων και βελτιώνει τον μεταβολισμό.
- Βελτιώνει την ψυχική υγεία: Η τακτική άσκηση μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης, του άγχους και του στρες. Επίσης βοηθά τον ασθενή να διατηρεί την ανεξαρτησία του, να γεμίζει τα επίπεδα ενέργειάς του και να βελτιώνει την ποιότητα της ζωής του.
Ποιος τύπος σωματικής άσκησης είναι ο κατάλληλος για ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια;
Ο καλύτερος τύπος άσκησης για τους ασθενείς κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης είναι η αερόβια άσκηση χαμηλής πρόσκρουσης και η προπόνηση με αντιστάσεις. Αυτοί οι τύποι άσκησης είναι ήπιοι για τις αρθρώσεις και τους μυς ενώ εξακολουθούν να παρέχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Μερικές κατάλληλες επιλογές περιλαμβάνουν:
- Περπάτημα
- Ποδηλασία
- Κολύμβηση
- Ποδόσφαιρο και Μπάσκετ
- Χρήση ιμάντων αντίστασης και άρση βαρών
- Διατάσεις
Πότε πρέπει ένας ασθενής με Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια να σταματήσει την άσκηση;
Ένας ασθενής με Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια θα πρέπει να σταματήσει την άσκηση και να ζητήσει ιατρική βοήθεια εάν αισθανθεί οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Πόνος ή δυσφορία στο στήθος
- Έντονη δύσπνοια
- Ζάλη
- Κόπωση ή αδυναμία/εξασθένιση
- Έντονο πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς
- Ναυτία
Είναι απαραίτητο να συμβουλευτώ το γιατρό μου πριν ξεκινήσω;
Βέβαια! Ο ιατρός σας θα αξιολογήσει το ιατρικό σας ιστορικό και τις ανάγκες σας και θα σας καθοδηγήσει σχετικά με το είδος της άσκησης που μπορείτε να επιλέξετε, τον χρόνο που θα αφιερώνετε σε αυτή καθώς και την ένταση, με την οποία μπορείτε να αθλείστε κατά τη διάρκεια μίας συνεδρίας.
Μερικές συμβουλές που θα διευκολύνουν την επιλογή της κατάλληλης για εσάς σωματικής άσκησης:
- Επιλέξτε μια δραστηριότητα που θεωρείτε ότι είναι ενδιαφέρουσα. Η ενασχόληση με κάτι που μας αρέσει και μας ενθουσιάζει αποτελεί το ιδανικό κίνητρο για να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε.
- Ενσωματώστε την άσκηση στο πρόγραμμά σας σταδιακά. Αφιερώστε για αρχή λίγο χρόνο, ίσως 10 ή 15 λεπτά, έτσι ώστε να δώσετε την ευκαιρία στον οργανισμός σας να συνηθίσει.
- Επιλέξτε ένα αγαπημένο πρόσωπο για να ασκηθείτε μαζί.
- Παρακολουθήστε την πρόοδο της άσκησής σας μέσω μίας έξυπνης συσκευής. Αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε καλύτερο έλεγχο της σωματικής σας κατάστασης και θα σας ενθαρρύνει για να συνεχίσετε την σωματική δραστηριότητα που ξεκινήσατε.
- Θέστε μικρούς στόχους και επιβραβεύστε τον εαυτό σας, όταν τους επιτυγχάνει.